Napszemüvegvásárlás során sokunk a keretre és a lencsék színeire fókuszál. Azonban az is létfontosságú, hogy meggyőződj arról, hogy a napszemüveg UV-védelemmel van-e ellátva. Az UV-védelem nélkülözhetetlen, hiszen ez az, ami védi a szemeidet a káros UV-sugárzással szemben.

Mi az UV-sugárzás?

Az UV az ibolyántúli sugárzást jelenti, ami az elektromágneses sugárzás olyan spektrumába esik, ami számunkra már láthatatlan, hullámhossza a 100 és 400 nm közötti tartományba esik. Három típusát különböztetjük meg: az UV-A-t, az UV-B-t és az UV-C-t. Az UV-sugárzás nagymennyiségű kitettség esetén maradandó látáskárosodást, szürke hályogot, vagy akár szaruhártya gyulladást is okozhat.

A legfőbb különbség az UV-sugárzás típusok között azok hullámhossz-tartománya és az, hogy milyen hatással van a bőrünkre.
UV-A
– Az UV-A sugárzás a legmagasabb hullámhossz-tartományba esik, amely képes a bőr mélyebb rétegeibe is behatolni, ezzel ráncokat és az öregedés jeleit okozva. Minden évszakban jelen van – így egész évben érdemes védened a bőrőd és a szemeidet.
UV-B - Az UV-B sugárzásnak van a legnagyobb élettani hatása, a magas dózisú UV-B sugárzás nap okozta leégést, bőrpírt és akár bőrrákot is okozhat.
UV-C - Az UV-C sugárzás a három típus közül a legkisebb hullámhossz-tartományba esik, amely nagyrészt elnyelődik az atmoszférában.

Az UV-sugárzás okozta károsodás tünetei:
• Homályos látás
• Szemfájdalom
• Szemek pirossága
• Fényérzékenység
• Átmeneti látásvesztés

UV-sugárzás tévhitek és tények, veszélyes UV-sugárzás, UV napszemüvegek, UV-védelem, UV-szűrő, napszemüveg, eyerim blog

TÉVHIT No. 1 – Nem kell napszemüveget viselnem, ha felhős az idő vagy tél van

Az UV-sugarak körülbelül 90%-a áthatol a felhőkön. Az UV-sugarak visszaverődnek az olyan felületekről, mint a hó, az utak, a homok, a víz és az üveg. A napszemüvegek nélkülözhetetlenek a szem védelméhez bármilyen időjárásban. Ha az árnyékban állsz, akkor is a szemedbe hatolhat az UV-sugarak 50%-a.

TÉVHIT No. 2 – A gyerekeknek nem kell napszemüveget viselniük

A gyerekek többnyire több időt töltenek a szabadban, mint a felnőttek – számos elfoglaltságuk a szabadtérhez köthető pl.: játszás, sportolás vagy akár az iskola. A gyermekek szemei jóval kiszolgáltatottabbak, mint a felnőttek szemei, hiszen még nem teljesen fejlődtek ki. Tanítsd meg a gyermekeidet arra, hogy mindig viseljenek napszemüveget odakinn és arra is, hogy hogyan viseljék gondját a szemüvegeiknek. Sajnos a nap által okozott károk nagyrésze már 18 éves kor előtt megtörténik.

A gyermekeket (különösen, ha 2 évesnél fiatalabbak) a lehető legjobban védeni kell a napsütéses napokon. A közvetlen napfény egy érzékeny szemű gyermek számára szemszárazságot vagy akár a szemhéjak vagy a szaruhártya gyulladását okozhatja. A gyerekek szeretnének olyanok lenni, mint a felnőttek – ha azt látják, hogy rendszeresen napszemüveget viselsz, akkor ők is követni fogják a példádat.

UV-sugárzás tévhitek és tények, UV-védelem, UV-szűrő, gyermek napszemüveg, gyermek szemüveg, polarizált napszemüveg, eyerim blog

TÉVHIT No. 3 – Minden napszemüveg rendelkezik UV-A és UV-B szűrővel

A rossz minőségű lencsék vagy a hamisítvány napszemüvegek hiányos védelmet nyújtanak a káros UV-sugarakkal szemben. Néhány napszemüveg csak egy divatos kiegészítő – nem rendelkeznek védelmi funkciókkal. Amikor napszemüveget vásárolsz, mindig nézd meg, hogy rendelkezik-e a szemüveg UV-védelem matricával vagy címkével és győződj meg arról is, hogy tanúsított eladótól – mint például az eyerim – vásárolsz szemüveget.

Minden szemüveg, amelyet az eyerim árusít 100% UV-védelemmel van ellátva – a dioptriás szemüvegek sem képeznek ez alól kivételt. Minden dioptriás- és napszemüveg, amelyet megtalálsz az eyerimen rendelkezik UV-védelemmel, hogy megvédhesd a szemeidet az UV-sugárzástól.

TÉVHIT No. 4 – A sötétebb lencsék jobb védelmet jelentenek

Ne hidd azt, hogy a sötéteb lencsék jobb védelmet biztosítanak. A sötét lencsék UV-védelem nélkül károsíthatják a szemeidet. Ezek a lencsék jobban kitágítják a pupilláidat egy világosabb lencséknél – így több ártalmas sugár hatolhat bele a szemeidbe károkat okozva.

HOGYAN ENYHÍTHETSZ A SZEMFESZÜLÉSEN?

• Figyelj oda a megfelelő megvilágításra és ne csak akkor, ha olvasol.
• Próbálj gyakrabban pislogni, ha a számítógépeden dolgozol vagy TV-t nézel.
• Tarts rendszeresen szünetet – tarts szünetet a monitor nézésében minden órában és alkalmazd a 20-20-20 szabályt is. A szabály azt mondja ki, hogy minden 20. percben tarts egy szünetet, amikor 20 másodpercen keresztül egy 20 méter távolságra lévő objektumra fókuszálsz.

UV-sugárzás tévhitek és tények, UV-védelem, UV-szűrő, Ray-Ban Hexagonal napszemüveg, polarizált napszemüveg, eyerim blog

Ha napi rendszerességgel dolgozol számítógépen, akkor fontos lehet, hogy védd a szemeidet az ártalmas kék fénytől – kék fény elleni védelemmel ellátott szemüveggel. Azok, akik dioptriás szemüveget viselnek, hozzáadhatnak egy kék fény elleni védőréteget a szemüveglencséjükhöz. Mi minden szemüvegmodellhez biztosítjuk ezt a lehetőséget az eyerimen. Amennyiben nem kell dioptriás szemüveget viselned, válassz egy nem dioptriás divatszemüveget és csak add hozzá a kék fény elleni védőréteget ahhoz.

Amennyiben sok időt töltesz a szabadban, egy dioptriás napszemüveg jó választásnak bizonyulhat. A dioptriás napszemüvegek ötvözik a dioptriás szemüveg funkcióit a napszemüvegekével: javítják a látásod és közben védik a szemeidet az UV-sugárzástól.

Vezetés közben – a csillanások, a sötétség, a rossz időjárási körülmények, a közvetlen fény, a ködös idő és még sok más, lényegesen gyengíti a látásod. Egy autós napszemüveg 100% UV-védelmet biztosít, mindemellett pedig kiemeli a színeket, a kontrasztokat és az út körvonalait.

A polarizált napszemüvegek extra védelmet biztosítanak a vakító fényvisszaverődésekkel szemben az olyan felületekről, mint az utak, a víz vagy a hó. A polarizált napszemüvegek (vagy akár dioptriás szemüvegek) ideálisak sportolóknak vagy olyanoknak, akik sokat vezetnek.

Ha szeretnéd megőrizni a szemeid épségét, akkor szükséges minőségi napszemüvegeket viselned UV-védelemmel. Végül, de nem utolsó sorban, a napszemüvegek megvédik a szemeidet a portól és a széltől is. Találd meg a tökéletes napszemüveget számodra az eyerim.hu-n.