A kék fény születésünk óta körülvesz minket, de nagy különbségek lehetnek aközött, hogy milyen formában nyilvánul meg és, hogy milyen az intenzitása. Más hatással van ránk akkor, ha az természetes forrásból származik és teljesen más akkor is, ha a fényt a digitális eszközeink monitorai vagy képernyői bocsátják ki. Ezért is fontos beszélni a kék fényről, a túlzott kitettséggel járó következményekről és arról, hogy hogyan védekezhetsz ellene.

Mi is az a kék fény?

A kék fény az életünk természetes része, ennek segítségével érzékeli a szervezetünk az éjjelek és nappalok közötti különbséget, szabályozza és indukálja az alváshoz szükséges hormont, a melatonint és segíti vagy éppen gátolja az éberséget és a figyelmet. 

eyerim kék fény elleni védelem kék fénynek való kitettség kék fény elleni védelemmel ellátott dioptriás szemüveg digitális kék fény káros hatásai és védekezés ellene

Mik a kék fény forrásai?

A kék fény nem csak természetes forrásokból ragyog az arcunkba, hanem olyan elektronikus eszközökből, mint az okostelefonok, a számítógépek és tabletok képernyője vagy a TV-k. Természetesen van különbség aközött, hogy napi egy órát nézed a képernyőt vagy egész nap a munkában, egy kis TV nézés vagy az elektronikus eszközökkel végzett rövid munkák nem befolyásolják a látásod. 

A The Nielsen Total Audience Report: Q2 2017 szerint egy tipikus felhasználó akár 8 órát és 58 percet is eltölthet a képernyők előtt. Vannak munkahelyek, ahol mindennapos számítógépekkel történő munka, de az alkalmazottak a szünetekben is a telefonjaik képernyőjét bámulják. Ilyen módon a szem nem tud pihenni és folyamatos stressznek van kitéve.

eyerim kék fény elleni védelem kék fénynek való kitettség kék fénynek való túlzott kitettség kék fény elleni védelemmel ellátott dioptriás szemüveg digitális kék fény káros hatásai és védekezés ellene

Miből származik a kék fény? 

A digitális eszközök egy speciális kék és lila fényt bocsátanak ki. Az ilyen rövid hullámhosszú fénynek való kitettség negatív hatással lehet és számos egészségügyi komplikációval is járhat, amelyeket a későbbiekben jobban kifejtünk majd. A kék fénnyel való hosszas érintkezés károsíthatja a szemeidet.

További példák a kék fény káros hatásaira:
• Száraz szem szindróma (a szem égő-, viszkető-, szúró-érzése, pislogási problémák, látásromlás és fokozott könnyezés)
• Alvási problémák (az alváshiány vagy a rossz minőségű alvás számos szövődménnyel járhat, ilyen például a fáradtság, ingerlékenység, emésztési zavarok, szabálytalan szívverés, depresszió, koncentrációs problémák)
• Szemfájdalom (a szem feszülése, szúró érzés a szemben, pislogási problémák, égő érzés, a szemek kipirosodása)
• Fejfájás (rövid- és hosszútávú fejfájások, pulzáló fájdalom a halánték környékén, nyaki fájdalmak, esetenként a fejfájás émelygéshez vagy hányáshoz vezethet)
• Homályos látás (a szemek nehezen tudnak fókuszálni a közeli objektumokre, de a távoli tárgyak is homályosak lehetnek)

Blue light eyerim.hu

Hogyan védekezhetsz a kék fénnyel szemben?

Szeretnénk bemutatni néhány megelőző tippet, amelyek segíthetnek elkerülni a fenti problémákat. A digitális eszközök használatakor kövesd a 20-20-20-as szabályt. Ez azt mondja ki, hogy tarts 20 percenként egy 20 másodperces szünetet a képernyő nézésében és nézz el egy tőled 20 méter távolságban lévő tárgyra. Így a szemeid és az agyad is tud egy picit pihenni és jobban tudnak majd fókuszálni.

További tippjeink arra vonatkozóan, hogy hogyan védekezz a kék fénnyel szemben:


• Kék fény elleni védelemmel ellátott dioptriás szemüvegekkel (ez egy speciális réteg, amellyel a szemüveged lencséit vonják be)
• Speciális számítógép monitorokkal, amelyek Low-blue light technológiát használnak (ez egy olyan technológia, amely csökkenti a kék fény penetrációját, valamint csökkenti a szemfáradtságot és annak feszülését. Az olyan márkák, mint a Samsung, a BenQ vagy az Asus kínálnak Low-blue light technológiával készült termékeket is)
• Speciális fóliával (felhelyezhetsz egy védőfóliát a készülékedre, hogy védd a szemeidet a kék fénnyel szemben)
• Alkalmazásokkal (amelyek módosítják a készüléked fényerejét, hogy kiküszöböljék a kék fényt, ilyen például az f.lux, eye saver, eyeblink, redshift, iris. Ezek az alkalmazások torzíthatják a színeket, de működéstől függően több üzemmódra is állíthatók.)

Dioptria nélküli monitor szemüvegek eyerim.hu

Dioptria nélküli monitor szemüvegek?

Az eyerim tudja, milyen fontos, hogy megvédjük magunkat a képernyők káros sugárzásával szemben. A monitor szemüvegeket rendelése mostanáig bonyolult és drága volt, de úgy döntöttünk, hogy mindezt megváltoztatjuk, és előállunk egy újdonsággal: a dioptria nélküli monitor szemüvegek korlátozott kollekciójávalamely a stílusos megjelenésük mellett a kék fény ellen is magas szintű védelmet nyújtanak. Ezek a dioptria nélküli, acetátkeretes szemüvegek kiszűrik a kék fény 35%-át a 400 és 450 nm közötti tartományban, ezért kényelmesebb viselni őket, miközben a képernyő előtt dolgozik. Ráadásul a tükröződésmentes és karcálló lencsék 100%-os UV elleni védelmet is biztosítanak, a szuper hidrofób rétegnek köszönhetően pedig nehezebben szennyeződnek és a tisztításuk is egyszerűbb. Az is hatalmas előny, hogy 24 órán belül az otthonában tudhatja őket, ami elképesztő ritkaságnak számít az optika világában. Akár a modern kiegészítőket kedveled, akár a klasszikus darabokat, mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

Dioptria nélküli monitor szemüvegek eyerim.hu

Ne becsülje alá a kék fény hatását

Ebben a cikkben semmiképpen sem szerettünk volna megijeszteni, inkább csak szerettük volna felhívni a figyelmet erre az alábecsült problémára. Vigyázz a szemed világára még akkor is, ha nem kell dioptriás szemüveget hordanod és hagyj elég időt neki a pihenésre. Amennyiben dioptriás szemüveget kell viselned és sokat kell számítógépen vagy a telefonodon dolgozni, akkor javasoljuk a kék fény elleni védőréteget, hogy jobban tudd védeni a szemeidet.