Akár kezdő, akár tapasztalt kontaktlencseviselő vagy, mindenképpen figyelj oda! Ez a 13 alapszabály segít elkerülni a lehetséges problémákat, és biztosítja, hogy szeme egészséges maradjon, a kontaktlencséi pedig funkcionálisak és kényelmesek maradjanak.

 

1) Ne aludj kontaktlencsében, hacsak a szemészed nem hagyta jóvá

Annak ellenére, hogy néha nem szeretnéd este eltenni a kontaktlencsédet, az orvosok óva intenek attól, hogy a kontaktlencsédet a nap 24 órájában vagy alvás közben a szemedben hagyd. Ez a viselési mód csak bizonyos típusú lencsékkel lehetséges, és még ezek esetében is meg kell beszélni a hosszan tartó viselést a szemorvossal.
 


 

2) Soha ne viselj a lencsetípushoz ajánlottnál hosszabb ideig lencsét

A havi lencséket egy hónap után cseréld le, az éjszakai lencséket minden nap! Ne feledd, hogy a kontaktlencsét nem szabad a gyártó és a szemész által ajánlottnál tovább hordani, még akkor sem, ha a kontaktlencse még ezután is kényelmes.

 

3) Soha ne használj csapvizet a kontaktlencsére vagy a tokra

A csapvíz olyan mikroorganizmusokat tartalmazhat, amelyek károsíthatják a lencséket vagy szemfertőzést okozhatnak. Mindig a lencsék tisztítására és tárolására tervezett steril oldatot használj. A csapvíz pH-ja és ozmotikus nyomása sem optimális a kontaktlencsék számára, ami deformációt vagy károsodást okozhat.


 

4) Ne önts friss oldatot a régihez

Az ilyen túltöltés bakteriális szennyeződéshez vezethet, és csökkenti az oldat hatékonyságát. A régi oldat meggyengülhet és felborulhat a kémiai egyensúlya, ami negatívan befolyásolja a lencsék tisztítását és fertőtlenítését. Ezért a lencsék behelyezése után mindig dobd ki a használt oldatot, majd használj újat.

 

5) Ne használj kontaktlencsét, ha irritált a szemed

Ha a szemed vörös, viszket vagy irritált, akkor egy időre szüneteltesd a lencsék használatát. Ezután forduljon szemészhez, és ha az állapotod rosszabbodik, ne halogasd az orvoshoz fordulást!

 

6) Ne dodb ki a lencséid a WC-be vagy a mosogatóba

A kontaktlencséket nem szabad a WC-be vagy a mosogatóba dobni, mivel szennyezhetik a vízforrásokat és károsak a környezetre. Egyszerűen dobd ki a használt lencséket a szemetesbe. Egyes márkák még újrahasznosítási programokat is kínálnak a kontaktlencsékhez.

 

7) Soha ne változtasd meg spontán az oldat típusát anélkül, hogy konzultálsz egy szemésszel

A kontaktlencseoldatok összetétele eltérő, és nem mindegyik alkalmas minden típusú lencséhez. Az oldat szemésszel való konzultáció nélküli megváltoztatása irritációt, allergiás reakciót vagy maguknak a lencséknek a károsodását okozhatja.

 

8) Ne oszd meg a kontaktlencsét más emberekkel

A kontaktlencsék más emberekkel való megosztása jelentősen növelheti a fertőzések és a szembetegségek átvitelének kockázatát. A kontaktlencséknek mindig egyénre szabottnak és személyesnek kell lenniük, mivel minden szem egyedi és eltérő igényekkel rendelkezik.
 

9) Ne legyen túl hosszú a körmöd, amikor felrakod a kontaktlencsét

Talán kellemetlen hír egyes hölgyek számára, de a hosszú körmök a kontaktlencsék kezelése során károsíthatják a kontaktlencséket, és magát a szemet is károsíthatják. Fontos, hogy a körmeidet tisztán és ápoltan tartsd, amikor a kontaktlencséket kezeled, hogy elkerüld a lehetséges komplikációkat.



 

10) Ne engedd, hogy smink vagy krémek érintkezzenek a lencsékkel

A smink és a kontaktlencsék elég jól megférnek egymás mellett. A siker kulcsa azonban az óvatosság!  A kontaktlencséket a sminkelés előtt helyezd be, és a smink eltávolítása előtt vedd ki őket. Természetesen soha ne felejts el alaposan kezet mosni, mielőtt a lencsékhez nyúlnál.
 

11) Kerülje a vízi tevékenységeket vagy a gyógyfürdőket 

A kontaktlencséket soha ne tedd ki víznek (édesvíznek vagy tengervíznek) vagy túlzott melegnek. Ezért ajánlott kihagyni az olyan tevékenységeket, mint az úszás, zuhanyozás, fürdés, búvárkodás, gőzfürdő vagy szauna, ha kontaktlencsét visel. A vízzel való érintkezés miatt a lencsék baktériumokat és más káros anyagokat szívhatnak magukba, amelyek fertőzéseket vagy szemirritációt okozhatnak. A szaunákban vagy gyógyfürdőkben a túlzott hő és gőz viszont károsíthatja a lencséket vagy megváltoztathatja azok alakját.



 

12) Ne viselj kontaktlencsét a lejárati idő után 

A lejárati dátum után a lencsék elveszíthetik olyan tulajdonságaikat, mint a rugalmasság, az oxigénáteresztő képesség és a nedvességmegtartó képesség. A lencsék lejárati idő utáni viselése ezért szemirritációhoz és a fertőzések fokozott kockázatához vezethet.

 

13) Ha utazol, ne felejts el becsomagolni egy extra pár kontaktlencsét

Kezet a szívre - még sosem vesztetted el a kontaktlencséjét? Utazás közben kihívást jelenthet pótlencséket találni, különösen speciális receptek esetén. Ezért fontos, hogy legyen nálad egy extra pár, hogy felkészülj az elvesztésre, sérülésre vagy váratlan helyzetekre.
 

Reméljük, hogy ezek a tippek segítettek! Megfelelő gondoskodással a kontaktlencsék kényelmet és a szem egészségét korlátozások nélkül biztosítják. Válaszd ki a sajátod az eyerim-en!