A sok szám és furcsa név megértése a kulcsa az egésznek. A dioptriás szemüveg vásárlásához online csak néhány percre lesz szükséges, receptedre és egy számítógépre vagy telefonra.

A recept olvasása bonyolultnak és nehezen mérthetőnek tűnhet. Azért vagyunk itt, hogy megtanítsuk az alapokat, szóval vágjunk is bele.

TANULD MEG AZ OD ÉS OS JELENTÉSÉT

Az OD jelentése  ‘oculus dextrus’, ami latinul a jobb szem. Az OS jelentése ‘oculus sinister’, ami a bal szem. Néhány orvos azonban speciális formátumokat használ, amin nem szerepel az OD és OS. Egyszerűen csak van egy jobb és bal szem oszlop, vagy csak J és B jelölés.

TUDD MEG MI AZ A SPH

Az SPH (vagy simán S) a szféra rövidítése. A szféra egy szám, amely meghatározza a lencse "erősségét". Közvetlenül mellette lesz egy + (távollátás) vagy - (rövidlátás). Minél nagyobb a szám, látásod annál nagyon javításra szorul.

Nem szabad elfelejtenünk megemlíteni, hogy ha a szféra mellett van egy = jel, az megegyezik a - jellel. 

Tanuld meg, hogyan kell olvasni a szemészed receptjét, dioptriás szemüvegek online, eyerim blog

OSZLOPOK AZ ASZTIGMATIZMUSNAK

Egyszer már kifejtettük, hogy mi az az asztigmatizmus ebben a cikkben. Az asztigmatizmus gyakran előfordul, ha rövidlátó vagy távollátó vagy. Amennyiben neked is van, a CYL és AXIS oszlopokban ki lesznek töltve az értékeid. Ha ezek az oszlopok üresek, akkor neked nincs asztigmatizmusod. (juhééé)

A CYL (vagy ZYL) a cilinder értéke egy speciális dioptria asztigmatizmusban (szemtengelyferdülésben) szenvedők számára. Csak az egyik tengelyen érvényesül, azaz csak abban az irányban, ahol látási rendellenesség miatti homályos látás lép fel.

Tanuld meg, hogyan kell olvasni a szemészed receptjét, dioptriás szemüvegek online, cilinder és fok
Az AXIS (vagy A, ACH) az asztigmatizmus tájolását vagy fokát jelöli. Ez az érték 1 és 180 fok között lehet.

Tanuld meg, hogyan kell olvasni a szemészed receptjét, dioptriás szemüvegek online, cilinder és fok

ADDÍCIÓ ERŐSSÉGE

Az addíció (ADD) azt jelzi, hogy az olvasószemüvegnek mennyivel kell erősebbnek lennie a távollátó szemüvegnél. Amennyiben a rendelvényen ADD értéket találsz, akkor valószínűleg öregszeműségben szenvedsz, amely 40 évesnél idősebb emberek esetén jelentkező látási rendellenesség. Az egyik lehetőség, hogy külön-külön szemüveget viselsz távollátáshoz és olvasáshoz, a másik megoldást pedig a multifokális lencsék jelentik, melyek éles látást biztosítanak minden távolságra.

Ha továbbra sem vagy biztos abban, hogy jól értelmezed-e a dioptriás recepted, vedd fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálatunkkal, szívesen segítenek az adatok helyes megadásában.

Tanuld meg, hogyan kell olvasni a szemészed receptjét, dioptriás szemüvegek online, addíciós erősség, multifokális lencsék

TUDD MEG MI AZ A PD

A PD érték kulcsfontosságú a szemüveg online rendelésekor. A PD (pupilla távolság) az egyik szem pupillájának középpontja és a másik szemed középpontja közötti távolságot jelenti milliméterben kifejezve. Amennyiben a recepted nem tartalmazza ezt az értéket, nincs okod az aggodalomra. Készítettünk egy egyszerű útmutatót, hogyan tudod megmérni a PD értéked otthon vagy használhatod az online eszközünket is. Szükséges lesz egy bankkártyára (vagy bármi egyébre) és egy kamerára (web vagy telefon).

Tanuld meg, hogyan kell olvasni a szemészed receptjét, dioptriás szemüvegek online, pupilla távolság

Remélhetőleg tanultál valamit és úgy tudod értelmezni a recepted, mint egy (kis) profi. Most már elkezdheted a szezont egy új dioptriás szemüveggel az eyerim webshopjából és megoszthatod a tudásodat barátaiddal.