Nem tudja elolvasni a mobiltelefonján lévő üzenetet, nem tudja, hogy az óra 3 vagy 8 órát mutat, nem látja, hogy ki az, aki az utca túloldaláról integet Önnek, ... Ugye, ismerősen hangzik? Mik a jelei annak, hogy dioptriás szemüvegre van szüksége, és milyen változást hoz az Ön életében?

Mi okozza a rövidlátást és a távollátást?

A rövidlátás és a távollátás az első (és leggyakoribb) látászavarok közé tartoznak, amelyeket az emberek észrevesznek. Mi a különbség közöttük?

Rövidlátás (Miópia)

Mi is az? Egy olyan szembetegség, amelynél a fénysugarak a retina előtt érnek össze, ezért a távoli tárgyak homályosnak tűnnek. Ezzel szemben a közeli tárgyakat élesen látja.

Tünetek: A leggyakoribb tünetek közé tartoznak a fejfájás, a fáradtság vagy a szemfáradtság.

Mi okozza? A rövidlátás okait még senki sem határozta meg pontosan, de általánosan elfogadott tény, hogy a rövidlátás genetikai születési rendellenesség, amelyet környezeti tényezők is befolyásolhatnak, például a sok olvasás rossz fényviszonyok között vagy nagyon rövid távolságból, a tévénézés vagy a számítógép előtt végzett munka.

Diagnózis és kezelés: A betegséget a szemészorvos rendszeres látogatásával lehet diagnosztizálni, de aggodalomra nincs ok. A rövidlátás szakszerűen megválasztott dioptriás szemüveggel (a legegyszerűbb, legbiztonságosabb és valószínűleg a legolcsóbb megoldás), kontaktlencsével vagy műtéttel kezelhető (a műtét során a szaruhártya ívének a formája megváltozik).

Távollátás (Presbiópia)

Mi is az? A szem olyan betegsége, amelyben a fénysugarak a retina mögé kerülnek. Ez azt eredményezi, hogy a közeli tárgyak életlenek lesznek, ezzel szemben a távoli tárgyak élesnek tűnnek.

Tünetek: A rövidlátás tünetei közé tartozik a fejfájás, az általános fáradtság vagy a fájó szemek.

Mi okozza? A távollátás számos okból eredhet, de az öröklődés a legvalószínűbb tettes. 

Diagnózis és kezelés: A rövidlátást szemészorvos diagnosztizálhatja, aki a szemvizsgálatot elvégzi. Ez a betegség  szemüveggel, kontaktlencsével vagy műtéttel (a szaruhártya formájának megváltoztatásával) szintén kezelhető.

A távollátásnak is és a rövidlátásnak is ugyanaz a kockázati tényezője, nevezetesen az öröklődés. Tehát, ha valaki a családjában szenvedett már az említett betegségek valamelyikében, akkor több, mint valószínű, hogy Önnek is lesz.

Mikor szükséges dioptriás szemüveget hordani?

Ha már egyértelműen azonosították a szem rendellenességét, akkor a legrosszabbon úgyszólván már túl van. Gyakran megesik, hogy az emberek azonban nem társítják a tüneteiket a szemüveg viselésének a szükségességével. Tehát mikor van szükség sürgősen felkeresni a szemészeti rendelőt?

✔  Ha olyan akut állapotot észlelt, amely minden nyilvánvaló kiváltó ok nélkül alakult ki.

✔  Ha fájdalmat, égő érzést, bőrpírt, látászavarokat vagy kettős látást tapasztal.

✔  Ha krónikus fájdalmai és látási nehézségei vannak, amelyek esetenként súlyosbodnak.

✔  Állandó fejfájása van (nem biztos, hogy a látásromlás az oka, de célszerű ellenőrizni a látóideget, ami kiváltó ok lehet).

Ilyen az esetekben a szemészorvos megvizsgálja az Ön látását, és pontos diagnózist állít fel, amelyek általában a leggyakoribb látászavarok (rövidlátás, távollátás, asztigmatizmus, glaukóma stb.) lehetnek. Figyelem - javasoljuk azonban, hogy szemészeti szakrendelőt keressen fel, ne pedig az optikust. Az optikusnál valójában nincsenek szakorvosok, akik képesek lennének az összes szembetegséget pontosan diagnosztizálni és kezelést javasolni. 

Milyen az élet dioptriás szemüveggel és mennyiben fog megváltozni?

Ha annyira megromlott a látása, hogy az orvos dioptriás szemüveget ír elő, legyen felkészülve bizonyos változásokra. Némelyik (mint például az, hogy végre jól látok) kellemes, némelyikhez viszont hozzá kell szokni.

✔   A szemüveg szintén a kötelező felszereléséhez fog tartozni, így most már a „mobil, kulcsok, pénztárca, szemüveg” lesz az a sorrend, amit ellenőriznie kell, amikor otthonról elindul.

✔  A sminkelés is kezd egy kicsit bonyolultabbá válni. Bár a hosszú szempillák szépek, de a szemüveggel együtt nem egy ideális párosítás.

✔  Állandóan bepárásodik a szemüvege? Hát ez nem éppen kellemes, de mi ebben is tanácsot adunk: Amikor a szemüveg bepárásodik: Miként kerülhetjük el?

✔  Nagyon kell vigyáznia szemüvegére, hogy az a lehető leghosszabb ideig kitartson. Hogy hogyan tisztítsa a szemüvegét, megtudhatja itt.

✔   Dioptriák + sport vagy a napfény? Van, aki számára ez nagy gondot jelent, de mi tudjuk, hogy a fotokróm lencsék, a dioptriás napszemüvegek vagy a speciális dioptriás sportszemüvegek teljes mértékben kényelmessé teszik a szemüveg viselését.

✔   Ne feledkezzen meg a rendszeres ellenőrzésről! Az első szemüveg beszerzése nem jelent mindent eldöntő megoldást az egész hátralévő életére. A különböző szemkárosodások megelőzése érdekében évente egyszer célszerű felkeresni a szemorvost. Ha Ön elmúlt 60 éves, akkor ajánlott évente legalább egyszer elmenni egy megelőző vizsgálatra. Éppen azért, mert a megelőző ellenőrzések gyakorisága alacsonyabb, valóban mindenkinek meg kéne oldania, hogy néhány órát rászánjon a saját szemének a vizsgálatára. 

A dioptriás szemüveg előnyei?

A szemüveghordás nem csak az „akadályokról” szól. Ez a legrégibb és még mindig a legmegbízhatóbb segédeszköz a látászavarok javítására. Ha megfelelő szemüveget választ, a kívánt jobb látást, a fejfájás enyhülését és a vörös, száraz és fáradt szemek megszűnését fogja elérni. A dioptriás szemüvegek extra hozadéka a tökéletes elegancia, amelyet a szép és megfizethető szemüvegeknek köszönhetően tetszése szerint gyakran változtathat. Válassza a világmárkák szemüvegeit, vagy a saját OiO és Kohe kollekcióink minőségét és kedvező árát.

Milyen gyakran kell a szemüveget viselni?

Általában a szemüveg viselése időkorlátozás nélkül ajánlott, de ez attól függ, hogy mennyire károsodott a látása, és attól is, hogy szenved-e más problémáktól, amelyeket a dioptriás szemüveg viselése esetleg súlyosbíthat. Az agya gyorsan hozzászokik az új állapothoz, és a közel- és távollátó szemüvegben a látást egyaránt természetesnek fogja érezni. Ezen a téren a legjobb tanáccsal a szemorvosa szolgál.

Hogyan válasszunk szemüveget?

Ha orvosa már kiállította Önnek a vényt, kattintson az eyerim.hu oldalra, és ismerje meg a mindenki számára elérhető modellek bőséges választékát! Női, férfi, gyermek? Elegáns szögletes keretek vagy retró cat-eye? Nálunk mindent megtalál! Ha előtte tanácsra van szüksége, elmondjuk Önnek, hogy milyen dioptriás lencséket válasszon és azt is, hogy milyen szemüveg illik a legjobban az arcformájához.