Aki állandóan szemüveget visel, nem igazán örül a hideg és nedves időjárás megérkezésének. Ennek általában egy oka van, mégpedig az állandóan bepárásodó szemüveg. Ez a bosszantó jelenség mindig akkor jelentkezik, amikor hideg környezetből melegbe megyünk, forró italokat iszunk, kinyitjuk a mosogatógépet vagy sportolunk. Mi a megoldás?

Bepárásodik be a szemüveg: miért és mikor?

A bepárásodás oka tisztán fizikai jellegű. A hidegből melegbe történő átmenet során, a levegőben felgyülemlett nedvesség cseppfolyósodása miatt pára képződik a szemüveglencséken. Arcmaszk vagy más, légzőszerveket óvó eszközök viselésekor a bepárásodást a leheletünkben lévő nedvesség okozza. 

Dioptriás szemüveg bepárásodása - hogyan lehet meggátolni?

Bepárásodás elleni spray vagy gél

Valószínűleg a legegyszerűbb és egyben a szemüveggel szemben nagyon kíméletes megoldás a bepárásodást gátló spray vagy gél. Egyszerűen fújja rá vagy vigye fel a szemüveglencsére, majd egy puha pamutkendővel távolítsa el. Egyszerű, de hatékony! Ezt a praktikus bepárásodást gátló spray-t megvásárolhatja az eyerim-en is a bevásárló kosarában. 

Megfelelően felhelyezett arcmaszk

Az orvosok mindig is tisztában voltak ezzel a problémával, de a világjárvány során sok ember is felfigyelt arra, hogy az arcmaszk vagy a légzőszerveket óvó eszköz viselése miatt mennyire zavaró a szemüvegük bepárásodása. A legfontosabb, hogy jól illeszkedő arcmaszkot viseljen, hogy minél kevesebb levegő jusson a lencsékhez. Nyomja az arcmaszkot a lehető legközelebb a szeméhez, és helyezze a szemüvegét lejjebb az orrára. 

Borotvahab és egyéb házi praktikák

Létezik néhány „nagyi féle fortély”, amellyel megelőzhető a szemüvegek bepárásodása. A legelterjedtebb az a trükk, hogy langyos vízben, szokványos mosogatószerrel vagy szappannal leöblíti a szemüvegét, majd mikroszálas törlőkendővel leszárítja. Miután a mosószer vagy a szappan megszáradt, egy vékony védőréteget képez, amely taszítja a cseppfolyós vízmolekulákat.

Egy másik ilyen tanács a borotvahab használata. Mielőtt kimozdulna, vigyen fel borotvahabot a szemüveglencsék mindkét oldalára, alaposan öblítse le  meleg vízzel, végül puha mikroszálas törlőkendővel tisztítsa meg.

Síszemüveg bepárásodása - hogyan lehet meggátolni?

Manapság a legtöbb minőségi síszemüveg speciális bevonattal rendelkezik, amely megakadályozza a párásodást, de néha még így is megesik. Például, ha a sípályán tartott pihenés során a síszemüveget a forró homlokára tolja, esetleg a nyakára - itt a különböző hőmérsékletek ütközésére kerül sor, és ennek következtében bepárásodik. Ha egy időre le akarja venni a síszemüvegét, tegye a sisakjára, ami hideg. 

Viszont, ha a szemüvege folyamatosan bepárásodik, ellenőrizze, hogy a szellőzőnyílásait nem zárja-e el a por vagy a hó. 

Sokak számára szokássá vált, hogy síelés után letörlik a havat vagy más szennyeződéseket a szemüvegükről, de a probléma az, hogy ezt abszolút nem megfelelő anyagokkal - papírzsebkendővel, kesztyűvel vagy WC-papírral - teszik, amelyek károsíthatják a lencsék védőrétegét. Csak speciális mikroszálas tisztítókendőt használjon. A síszemüveg lencséit sem szabad belülről megfogni és letörölni, mivel van rajta egy bevonat, amely meggátolja, hogy a szemüveg bepárásodjon. Ha el kell távolítania a vizet a szemüveg belsejéből, először próbálja meg kirázni belőle, majd nagyon óvatosan törölje át a lencséket egy mikroszálas törlőkendővel.

Egyébként – tudja, hogyan kell megfelelően tisztítani a szemüvegét?

Meggyőződésünk, hogy ezek a jótanácsok jól jönnek, és további kellemetlenségek nélkül fogja élvezni a hideg időjárást