Bármelyik síelő vagy hódeszkás elmondhatja önnek, hogy a tiszta látás létfontosságú a lejtőkön, ennek hiányában pedig a lejtőzéssel töltött nap esetleg nem lesz túl kellemes. A síszemüveg éppen olyan fontos, mint a dzseki vagy a nadrág, ezért körültekintően kell azt kiválasztani. Ebben a cikkben minden lényeges tanácsot és megfontolásra ajánlott funkciót bemutatunk, amelynek nagy hasznát veheti majd az önnek megfelelő síszemüveg kiválasztásánál.

#1 Igazodjon a várható időjárási körülményekhez

how to choose perfect snow goggles season 2017/18
Az egyik legfontosabb tényező, amit egy új síszemüveg vásárlásakor figyelembe kell venni, a várható időjárási körülmények. Több tucatnyi féle színű lencséből választhat, és bár megeshet, hogy egy adott szín jobban megy a téli dzsekijéhez, az egyes színű lencsék mindegyike másként szűri meg a fényt, és egyedi előnyöket nyújt bizonyos időjárási- és fényviszonyok esetén. Három fő lencsekategóriáról beszélhetünk, amelyek egy-egy időjáráshoz alkalmasak.

S1: Felhős / borult időjárás
Ezek a lencsék akkor is kristálytiszta látást biztosítanak, ha a lejtő nem a legjobban látható. Az S1 kategóriás lencséket erős hóeséshez ajánljuk, illetve, ha síelés közben elszaladt az idő, és közben már a nap is lenyugodott.
S2:  Változékony / bizonytalan időjárás
A leggyakrabban vásárolt lencsefajta, amely a változó fényviszonyokhoz alkalmas. Tökéletes látást nyújt napos és felhős időben egyaránt, és még akkor is kiválóan teljesít, amikor a késő délutáni árnyékok elkezdenek belopakodni a lejtőkre.
S3:  Fényes / napos időjárás
A káros UV-sugarak 100%-ának kiszűrése mellett az erősen sötétített lencsék maximális védelmet adnak a becsillanás ellen. Kényelmes látást biztosítanak verőfényes napsütésben is.

Ha nagyobb rugalmasságra van szüksége, a fotokromatikus lencséket ajánljuk: ezek képesek a sötétítés mértékének automatikus állítására, a napfény erősségétől függően. A fotokromatikus lencsékhez hasonló az egyedi Oakley Prizm technológia, amely a változó fényviszonyokhoz alkalmazkodik azáltal, hogy a legfontosabb színek hullámhosszait blokkolja, így az ilyen lencsék rendkívül sokoldalúk. Egy másik lehetőség, hogy cserélhető lencsés síszemüveget választ, így mindig az aktuális időjárási körülményeknek megfelelő lencsét helyezhet be indulás előtt.

Lencsekategória és VLT

Ako spravne vybrat lyziarske okuliare na sezonu 2017/18

Amint azt korábban már említettük, szemüveglencse választásakor érdemes figyelembe venni a síelés napján várható napfény erősségét. A fényáteresztés mértékét VLT százalékban (látható fény áteresztése) adják meg. Minél alacsonyabb ez a VLT százalék, annál sötétebb a lencse. Ezért a magas VLT százalékkal rendelkező lencséket leginkább gyenge fényviszonyoknál érdemes használni, míg az alacsony VLT értékűek a napfényes körülményekhez alkalmasak. Az eyerimnél megtekinheti a világszerte ismert márkák összes lencséjének VLT értékét és kategóriáját, legyen szó Oakley, Cebe, Bolle, Smith vagy más márkáról.

#2 Helyezze magát kényelembe

how to choose perfect snow goggles season 2017/18

Természetesen remek dolog egy olyan síszemüveg tulajdonosának lenni, amely megvédi a szemeit és erősíti a látását, de a kényelemről sem szabad megfeledkeznie. Ügyeljen az alábbi tulajdonságokra:

Szellőzés (páramentesítés) - Ez a tulajdonság a páraképződés megelőzése szempontjából létfontosságú, és lehetővé teszi, hogy a levegő a jobb hőszabályzás érdekében szabadabban keringhessen a szemüveg belsejében. Minden, páramentesítő technológiával ellátott síszemüveg hosszan tartó páramentes látást nyújt, a lehető legjobb kényelem biztosítása mellett.
Szivacs - Ügyeljen rá, hogy a szivacs nyomáspontok képzése nélkül kövesse az arcvonalát. Vegye fontolóra a dupla vagy tripla sűrűségű szivacsokat, amelyek az arcformájához igazodnak. Ezek mindig biztonságos és kényelmes illeszkedést garantálnak.
Szíj - A legtöbb síszemüveg széles, csúszásgátló szíjjal bír, amely beállítható a fej kerületéhez
Sisak kompatibilitás - Síszemüvege illeszkedésének ellenőrzésekor ügyeljen rá, hogy az használható legyen a sisakjával együtt. A szemüvegnek simán kell illeszkednie az arcához, a szíj pedig a sisak körül fusson. Az általunk kínált síszemüvegek jelentős része kompatibilis az összes nagyobb sisakgyártó sisakjaival, beleértve a Bolle, Giro, Anon, K2 és Smith termékeket.
OTG (Over The Glass) - Ez a tulajdonság létfontosságú minden dioptriás szemüvegtulajdonos számára. Az OTG kereteket úgy tervezték, hogy szemüveggel együtt is hordhatók legyenek, emellett hagyományos társaikhoz képest nagyobbak és mélyebbek. Nem elhanyagolható tény, hogy ez sokkal kevésbé költséges választás, mint egy dioptriás síszemüveg beszerzése. 

#3 Válassza a megfelelő méretet

how to choose the perfect snow goggles season 2017/18
A síszemüveg kiválasztásakor nagyon fontos, hogy az arcméretéhez megfelelő keretűt válasszon. A síszemüvegek nagy részét szabványos méretben (M) gyártják, és általában univerzális alkalmasak felnőttek és gyerekek számára egyaránt. Ez a méret a legtöbb emberhez illik, és jó eséllyel az ön számára is megfelelő lesz.

A nagy méretű (L) síszemüvegek szélesebb, magasabb és mélyebb keretekkel bírnak, amelyek a nagyobb arcokhoz ideálisak. Ugyanakkor a kicsi méretű (S) darabok keskenyebb, rövidebb és kevésbé mély keretmérettel rendelkeznek. Ezeket gyermekek és kamaszok, valamint kisebb arcú felnőttek számára ajánljuk.

Síszemüveg választásakor először keresse azt a lencsetípust (kategóriát), amelyre szüksége lesz az adott helyhez és évszakhoz, ahova síelni készül. Ezután vegyen sorra minden extra tulajdonságot, amelyekre szüksége lehet: például páramentesítés, szellőzés, illetve speciális optikai technológiák. Emellett természetesen válassza ki a kívánt stílust és színt, ezekből több tucatnyi található.