Az új szemüveg kiválasztásakor fontos a megfelelő index kiválasztása. A magasabb index azt jelenti, hogy a lencsék vékonyabbak, abban az esetben is, ha erősebb +/- 2 dioptriákra van szükséged. A magasabb indexel rendelkező szemüvegek könnyebbek és kényelmesebb a viselete. Ezek a szemüvegek sokkal jobban néznek ki és elegánsabbak is.

Ezt elmagyarázzuk egy egyszerű példával:

András rövidlátó és -2 értékű dioptriára van szüksége. Péter szintén rövidlátó, de erősebb dioptriára van szüksége, melynek -5 az értéke. Ha András és Péter ugyanolyan indexű lencséket választanak, Péteré lencséje sokkal vékonyabb lesz, mint András lencséje. A lencsék elkészítéséhez több anyagra van szükség, ezért vastagabb és nehezebb lesz összességében. A magasabb index viszont mindent megváltoztat!

Így a magas dioptriát igénylő embereknek is lehet egy remekül kinéző szemüvege vékony lencsékkel, melyek magasabb törésmutatóval készülnek. Sokkal vékonyabbak lehetnek ugyan azzal a dioptriával a szokásos lencséknél.

A lencse indexe nagyon fontos.A pluszos lencsék melyek a távollátást korrigálják általában középen a legvastagabbak, míg a mínuszos lencsék melyek a rövidlátást korrigálják a széleken a legvastagabbak. A magasabb index kiválasztásával nem teljesen szüntetjük meg a lencsék görbületét, ami megadja a formáját, mivel ez nélkülözhetetlen a dioptriás hatáshoz. Viszont, jelentősen befolyásolhatjuk annak formáját a szemüveg keretben.

Válaszd ki a lencse indexét a dioptria erőssége alapján:

- Index 1.5 - normál vastagságú, kiváló minőségű optikai lencsék, ideális +/- 2 dioptriákhoz
- Index 1.6 AS - 30%-al vékonyabb aszférikus lencsék, mely csökkenti a periféria torzulását magasabb dioptria esetén. Remek minőségű optikai lencsék, 100% UV védelmet biztosít, 7-szer tartósabbak az 1.5-ös lencséknél. Ez az index ideális a +/-2,25 és +/-4 közti dioptriákhoz.
- Index 1.67 AS - 40%-al vékonyabb aszférikus lencsék. Nagyon jó minőségű optikai lencsék, 100% UV védelemmel, 6-szor tartósabbak a 1.5-ös lencséknél. Ez az index ideális +/- 4.25 értékű dioptria felett. 

Egyéb anyagok, amelyekkel találkozhatunk:

1.53 trivex - extrém törésálló lencsék, idéalis pl. sportolóknak.
1.59 polycarbonate - ultrakönnyű és ellenálló lencsék.
1.74 AS - a legvékonyabb aszférikus lencsék, ideálisak +/- 6 feletti dioptriákhoz.

Ha az eyerimen választasz szemüveget, 3 lencse index közül választhatsz a rendelés során, melyek szerintünk a legjobbak. Optikailag kiváló minőségűek és a dioptriák széles skáláját lefedik.

Lány magasabb indexű lencsékkel.

A magas indexnek megvannak a hátrányai is:

A magasabb index egyben alacsonyabb úgynevezett Abbe-számot jelent, ami meghatározza a látás és fénytörés általános optikai minőségét. A magasabb indexel rendelkező vagy polikarbonát lencsék esetében számos zavaró fényvisszaverődés is kialakulhat a lencsében, ami hátrányt jelenthet, főleg a keret nélküli szemüvegek esetében. Ennek okán, inkább nem ajánljuk ezeket a lencséket.

Az egyik legjobb kompromisszum a lencse vastagsága és a látás minősége között az 1.6 indexel rendelkező lencsék. Tökéletesen megfelel azok számára, akik nem rendelkeznek magas dioptriával. Ugyanakkor, nagyon ellenállóak, melyet a keret nélküli vagy félkeretes szemüveget viselők is értékelni fognak.

Ne aggódj, segítünk a választásban!

Jó, hogy érdekelnek az új szemüveged kiválasztásának részletei. Annak érdekében, hogy ne legyen stresszes az index kiválasztása, úgy döntöttünk, hogy legalább az eyerim collection szemüvegek esetében kiválasztjuk helyetted. Figyelembe vesszük a dioptria értékét és a keret típusát. Partnereink naponta több ezer szemüveget készítenek az optikai laboratóriumban.

Teljes megbízhatsz az optometristáinkban. Garantáljuk, hogy a lencsék ne csak vékonyak és esztétikusak legyenek, hanem a lehető legjobb látást is biztosítsák.