A Látás Világnapját évente egyszer, október második csütörtökén ünneplik. Az eseményt az IABP (International Agency for the Prevention of Blindness, Nemzetközi Vakságmegelőző Ügynökség) koordinálja a VISION 2020 globális kezdeményezés keretében, amelynek során a vakság és a látási nehézségek kerülnek előtérbe. Idén a Látás Világnapja 2023. október 12-re esik!

A Látás Világnapja minden évben felhívja a vaksággal és a látássérüléssel kapcsolatos tudatosság növelésének fontosságára, mivel ez az egyik legnagyobb nemzetközi közegészségügyi kérdés. Világszerte mintegy 285 millió ember él látássérüléssel vagy vaksággal, pedig a látáskárosodások 80%-a elkerülhető lenne. Ha évente egyszer mindannyian ellátogatnánk egy optometristához, akkor a korai diagnózisnak köszönhetően tíz emberből nyolc nem vakulna meg.

Ha már kiértékelték a szemedet, de nem emlékszel a dioptriás értékekre, akkor nagyszerű hírünk van a számodra. Nem kell új méréseket végeztetned, mert az új Lens Scan alkalmazásunkkal otthon is kényelmesen lemérheted a pontos dioptriás értékeket. ITT találsz több információt a Lens Scan alkalmazásról és arról, hogy ezt hogyan tudod megtenni. 

5 gyors gyakorlat a szemeid védelmére

Az iskola vagy a munkahely miatt naponta több órán keresztül bámuljuk a számítógép vagy a mobiltelefon képernyőjét; amikor pedig szünetet tartunk, ismét a digitális eszközökhöz nyúlunk. Ez pihentetőnek tűnhet, de a szemeink ekkor tovább dolgoznak anélkül, hogy ténylegesen pihennének. Akkor hogyan pihentethetjük őket? Íme 5 egyszerű szemgyakorlat, melyet bárhol elvégezhetsz.

1) Hagyd el az épületet

Menj ki az épületből, és változtasd meg a környezetet a szemeid számára. Lehetetlen? Ne aggódj, csak vásárolj egy zöld növényt, és helyezd el kb. 6 méterre az asztalodtól (a következő gyakorlathoz tudod majd használni).

2) 20-20-20

20 percenként 20 másodpercig nézz egy 20 lábra (kb. 6 méterre) lévő tárgyat – ideális esetben az 1. gyakorlatban beszerzett növényt.

 

3) Pislogj

Amíg a képernyőt nézzük, kevesebbet pislogunk. Lassan csukd be, majd nyisd ki a szemeidet néhányszor, azután próbálj jobban odafigyelni, milyen gyakran pislogsz.

4) 8-as körvonal

Képzelj egy nagy 8-as számot valahová a távolba. A szemeiddel néhányszor kövesd végig az alakzatot – egyszer lassan, egyszer pedig gyorsan. Ezek a mozgások teljesen eltérnek attól, amit a szemeink általában csinálnak.

5) Élvezd a sötétséget

Adj egy pillanatnyi teljes pihenőidőt a szemeidnek – takard el a szemeidet a kezeiddel, vegyél három mély levegőt, és érezd, ahogy áramlik az energia.

5 rýchlych cvikov pre zdravé oči, ktoré možete robiť doma aj v práci

Ezen a napon nem szeretnénk, ha a számítógép vagy a telefon képernyőjét nézve tovább romlana a látásod, ezért egy gyors áttekintést készítettünk arról, hogy a világ hogyan áll a látáshoz. Beleesik valamelyik kategóriába?

World Sight Day 2017

Mert a szeme megérdemli a védelmet!