A polarizált napszemüveg nemcsak az eyerim weboldalának leggyakrabban megtekintett kategóriája, hanem az egyik legkeresettebb is. Mi az a polarizált lencse? Védtelen a látása, ha nem polarizált napszemüveget visel? Mik az előnyei? És főleg: megéri többet fizetni érte?

Mi a polarizáció?

A fizikában a fény egy olyan elektromágneses hullám, amely több geometriai irányba rezeg a térben. Az általunk ismert fényforrások (a nap, a lámpafény a szobában vagy egy gyertya) nem polarizált fényt bocsátanak ki. Ez azt jelenti, hogy az elektromos töltések sok irányba vibrálnak. A nem polarizált fény polarizált fénnyé történő alakítását polarizációnak nevezzük, ami durván leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a fény csak egy irányba vibrál.

Nehéz követni? Szerencsére ez a blog nem tudományos blog, úgyhogy most elmagyarázzuk a jelenséget úgy, hogy bárki megértse, miről van szó.

Kétféle fény létezik: függőleges („jó” fény) és vízszintes („rossz” fény). A függőleges fény az égből érkezik, szétszóródik, és a körülöttünk lévő tárgyak elnyelik. Ez teszi lehetővé számunkra, hogy lássuk a környezetünket. A vízszintes fény a fény azon része, amely visszaverődik a sima felületekről, és közvetlenül jut a szemünkbe. Ilyenkor érezzük úgy, hogy megvakít a fény. Ezt a jelenséget hívjuk tükröződésnek.

Ez azt jelenti, hogy a nem polarizált napszemüveg nem védi a szemet?

Nem, egyáltalán nem. Minden márkás napszemüveg 100%-os UV-szűrővel rendelkezik, amelyek a legmagasabb uniós előírásoknak felelnek meg. Az eyerim weboldalán kapható összes lencse kivétel nélkül blokkolja a káros sugarakat, és tökéletes UVA-, UVB- és UVC-védelmet nyújt. A polarizált lencsék kiegészítő technológiai kényelmet nyújtanak a tükröződésmentesség biztosításával.

Mire jó tehát a polarizált napszemüveg, és miért van rá szükség?

A polarizált napszemüveg tökéletes megoldás vezetéskor, mert blokkolja az útfelületről vagy a többi autó motorházfedeléről visszaverődő, zavaró és gyakran veszélyes fényt. A halászoknak és a hajósoknak kifejezetten szükségük van a polarizált napszemüvegre, hogy blokkolják a vízfelületről visszaverődő vakító sugarakat. A polarizált napszemüveg ugyancsak rendkívül hasznos a vakáció során is, nemcsak a tenger és a homok, hanem a hó és a jég által okozott visszaverődés miatt is.

A sportos életmódot folytatók (kocogók, túrázók, kerékpárosok vagy golfozók) is tisztábban láthatnak a polarizációs technológiának köszönhetően. Bármelyik síelő vagy snowboardos elmondaná, hogy mennyire könnyen megtéveszti az embert a vakító tükröződés, elrejtve a lejtőn levő lyukakat és hiányosságokat.

what is polarization and polarized sunglasses watersportswhat is polarization and polarized sunglasses hikingwhat is polarization and polarized sunglasses wintersportswhat is polarization and polarized sunglasses cyclingwhat is polarization and polarized sunglasses fishing

Melyik polarizált lencse a legjobb?

Általában mindegyik nemzetközileg elismert márka kimagasló minőségű polarizált szűrőket gyárt. Vannak azonban olyan gyártók, amelyek a technológiai haladást megtoldják egy lépéssel. Lássuk, kik ők.

Az Oakley polarizált napszemüvegei megtestesítik mindazt, amit a vállalat a folyamatos optikai innováció iránti elkötelezettsége jelent. Az Oakley HDPolarized technológiája feleslegessé teszi a ragasztót és a lencsékre alkalmazandó szűrőket. Ezeket a napszemüvegeket egyrétegű lencseként öntik, és az Oakley High Definition Optics® (HDO®) technológiája a piac egyik legtisztább lencséjévé teszi őket.

A Polaroid márka tette elérhetővé a polarizált napszemüvegeket a nagyközönség számára. Mint az a márkanévben is megjelenik, minden termékük, a megfizethető árú, mindennapi kényelmet biztosító napszemüvegektől a Polaroid Premium termékcsaládon át a gyermekeknek szánt kollekciókig polarizált lencsékkel rendelkezik. A Polaroid UltraSight™ lencséi kilenc funkcionális elemet tartalmaznak, köztük a lencse külső és belső felületén található karcálló bevonattal.

És végül ne feledkezzünk meg a polarizáció ikonjáról sem. A Ray-Ban polarizált napszemüvegeket eredetileg a vadászgépek pilótái számára tervezték, akiknek szélsőséges mennyiségű közvetlen napfényt kell elviselniük. A több mint 70 éve tartó innováció a látásélesség, a nagyobb kontraszt és a minimális szemfáradtság garanciája. A Ray-Ban időtlen klasszikusai – pl. az Aviator, a Wayfarer és a Clubmaster – polarizált napszemüvegei több színváltozatban is kaphatók.

Megéri?

A nagy kérdés, amellyel mindannyian szembesülünk: megéri-e a polarizált napszemüveg az árát? Nos, foglaljuk össze objektíven az előnyeit és a hátrányait. Függetlenül attól, hogy a szabad ég alatt sportol-e, vagy vezet, kerékpározik, netán szenvedélyes túrázó, a polarizált napszemüveg a legjobb választás. Előnyei:

●   Csökkenti a tükröződést és a fényvisszaverődést hó vagy víztükör esetén

●   Csökkenti a szemfáradtságot

●   Kényelmesebb látást biztosít, és lehetővé teszi, hogy a tárgyakat a legvilágosabb környezetben láthassa

●   Fokozza a tisztább látást és a kontrasztot a talaj szintjén lévő tárgyak esetében

Másrészt viszont bár a polarizált lencsék javítják a kontrasztot, és jobb védelmet nyújtanak, bizonyos alkalmakkor hátrányosak is lehetnek. Mivel olyan hatást hoznak létre, amely révén a képernyőn levő kép bizonyos szögből nem látszik, csökkenthetik az LCD-képernyőkön (mobiltelefonok, GPS-eszközök, ATM-ek) levő képek láthatóságát. A pilótáknak és a nehéz gépek kezelőinek sokszor tiltják a polarizált napszemüvegek használatát.

A néhány apró kellemetlenség ellenére úgy véljük, hogy a polarizált napszemüveg kétségtelenül a jobb választás! Akár kocog vagy golfozik hétvégén, autóval jár munkába, vagy csak heverészik a napon, a polarizált napszemüveg kötelező kiegészítőnek számít. Amikor az első összecsukható Persol Steve McQueen napszemüvegemet vásároltam meg, olyan érzés fogott el, mint az első iPhone megvásárlásakor. Nyilván a régi telefon is képes volt hívásfogadásra, az e-mailek ellenőrzésére és képek készítésére. De amint bizonyára másoktól is hallotta már, ha egyszer rákaptam az iPhone által biztosított könnyű használhatóságra és csodálatos teljesítményre, elképzelhetetlennek tartanám, hogy visszatérjek a régihez. A polarizált napszemüveggel ugyanez a helyzet.

Nos? Szeretne polarizált napszemüveget? Nézze meg a polarizált árnyalatok teljes kínálatát. Ne aggódjon, ha nem teljesen biztos a választásában. Az eyerim weboldalán vásárolt termékeket 30 napon belül visszaküldheti, ha az új polarizált árnyalatok nem győznék meg. De fogadni mernénk, hogy imádni fogja őket!

 


Ebben a bejegyzésben a következő helyekről használtunk fel képeket:

www.oakley.com/en/evzero-path-prizm-daily-polarized/product/W0OO9308PZDP
https://illuminataeyewear.com/public/upload/files/polarized.JPG
https://cdn.fotoagent.dk/custom_design_module/12160/images/technology/lens_performance/filter_8.jpg
https://www.sunglasswarehouse.com/blog/wp-content/uploads/2015/04/sw_polarized_fallback.jpg
https://davidjann.com/wp-content/uploads/2016/11/Polarized-vs-Non-Polarized-Sunglasses-1140x600.jpg
https://speert.com/product_images/uploaded_images/polarization-simulation-text.jpg