Bizonyára már milliónyi cikket olvastál a szemed világának javításáról, amelyek szokás szerint azt mondják, hogy rengeteg répát kellene enned és nem kellene túl sokat bámulnod a számítógép képernyőjét. Míg a megszokott tanácsok egy része hasznos, vannak olyanok is, amelyek csak mítoszok, amelyek arra lettek kreálva, hogy távol tartsanak a szemésztől. Nagyon zavaros tud lenni ez az egész, megértjük. Pontosan azért vagyunk itt, hogy valódi tanácsokkal tudjunk szolgálni neked.

Pihentesd a szemeidet

eyerim által igazolt tanácsok arról, hogy hogyan javítsd a látásod és viseld gondját szemeidnek

A legtöbbünk sok időt tölt a számítógép és a telefon képernyője előtt, ami jó eséllyel nem a legjobb a szemeidnek. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy vége a világnak. Próbáld meg elkerülni az elektronikus eszközöket, ha nem feltétlenül szükséges használatuk - például munka után ne az legyen az első dolgod, hogy megragadod a telefonod és aztán egész este csak azt bámulod. A legtöbb elektronikus készüléknek van "éjszakai" módja is, ami általában jobban kíméli a szemet. Tartsd optimálisan a képernyő fényerejét - ne legyen túl alacsony, így nem kell hunyorogni, és ne legyen túl világos, így nem vakít annyira. Végül, nézz el a képernyőről néha és esetleg tornáztasd meg a szemeidet egy kicsit: ha folyamatosan egy pontra fókuszálsz a számítógépeden az szinte biztosan megerőlteti a szemedet.

Próbáld meg kiüríteni az elmédet, dőlj hátra, csukd be szemed és maradj úgy három-öt percen keresztül.

Ezután válassz ki egy tárgyat 5-6 méter távolságban és 20 másodpercen keresztül fókuszálj arra.

Végül minden 50 számítógép előtt töltött perc után, tarts egy 10 perces szünetet, hogy pihentesd a szemed, annak érdekében hogy elkerüld a szemfáradtságot. Még az ilyen egyszerű gyakorlatok is sokat változtathatnak!

Számít az étrended

eyerim által igazolt tanácsok arról, hogy hogyan javítsd a látásod és viseld gondját szemeidnek

Pusztán azzal, hogy több répát eszel nem fogsz változást elérni, de az valóban segíthet a látásod javításában, ha odafigyelsz azokra a tápanyagokra, amelyeket beviszel a szervezetedbe. Csakúgy, mint az összes többi szervedre, a szemedre is hatással vannak bizonyos tápanyagok. A jó látás érdekében figyelj a megfelelő mennyiségű A-, C- és E-vitamin bevitelére, valamint az olyan ásványi anyagokra, mint a cink és a réz. A napsugárzás által okozott károk elleni segítség érdekében győződj meg arról, hogy elegendő antioxidánst fogyasztasz - nevezetesen béta-karotint (, ami egyébként megtalálható abban az átkozott sárgarépában, illetve a sütőtökben és az édesburgonyában is), zeaxantint és luteint.

Ne félj a (nap)szemüvegektől

eyerim által igazolt tanácsok arról, hogy hogyan javítsd a látásod és viseld gondját szemeidnek

Magától értetődő, hogy rendszeresen kellene járnod szemészeti vizsgálatokra. Ha a kezelőorvosod azt mondja, hogy dioptriás szemüvegre van szükséged, akkor tégy magadnak egy szívességet és hallgass rá. A dioptriás szemüvegeket vagy kontaktlencséket úgy tervezték, hogy korrigálják a látásromlásod. Nemcsak jobban látsz majd, de a szemeid is megmenekülnek a torzulástól - attól, hogy egyre rosszabb legyen a látásod. Alapvetően nem szabad figyelmen kívül hagyni a szemünk világával kapcsolatos panaszokat, épp ellenkezőleg - ha a látásod homályos vagy egyéb problémákat észlelsz az a legjobb, ha a lehető leghamarabb gondoskodsz a dologról.

Amikor süt a nap (és ez nem csak nyáron fordul elő), ne felejtsd el felvenni a napszemüvegedet! Szó szerint arra lett kitalálva, hogy védje a szemedet a napsugaraktól és segítsen jobban látni erős fényben is. És komolyan - 2018-at írunk, mindenki számára létezik egy hihetetlenül stílusos (nap)szemüveg. Ha sikerül a számodra megfelelő darabot megtalálni nagyszerű kiegészítője lehet egy még nagyszerűbb összeállításnak! Egészséges és még stílusos is? Ide vele!

Vigyázni a szemeid egészségére nem egy bonyolult dolog. Még, ha jelenleg tökéletesen is látsz, jobb biztosra menni, mint bánkódni később - szóval kíméld a szemeid néha és légy óvatos. Ha a látásod nem olyan éles, mint régen, ne ess kétségbe! Miért nem látogatsz el az eyerim honlapjára és választasz ki egy szemüveget vagy napszemüveget, hogy védd azokat a becses szemeket? Minden arcformához van szemüvegünk és mindenki stílusának megfelelő napszemüvegünk is - a választás a tiéd.