Legyünk őszinték. Az első hetekben gondosan odafigyelünk a szemüvegünk tisztítására, majd fokozatosan átpártolunk a leheletünkkel, ujjainkkal, papírzsepkendőkkel vagy alkohol kendőkkel való tisztításra. Valószínűleg nem is tudod, hogy ezzel károsíthatod az olyan felületi rétegeket, melyek a tükröződés vagy párásodás csökkentésére szolgálnak. A profi optometristák másképp tisztítják a szemüvegeket. Ha ezt megszokod, akár több évvel is meghosszabbíthatod a szemüveged élettartamát.

1.   Öblítsd le a szemüveget langyos víz csapvíz alatt

Ezzel megszabadulhatsz a nagyobb szennyeződésektől és portól. Ügyelj arra, hogy a víz ne legyen túl forró, mert az károsíthatja a szemüvegkeretet és a festéket.

2.   Csepegtess közönséges mosogatószert az ujjad hegyére és óvatosan dörzsöld meg a szemüveget

Egyetlen csepp is elég, mivel a mosogatószerek nagyon koncentráltak lehetnek. Kerüld el azokat amelyek balzsamot vagy krémet is tartalmaznak. Tisztításkor ne csak a lencsére gondolj, hanem a keretre, szárra és a zsanérokra is. Ezeken a helyeken összegyűlik az izzadság, zsírok és smink. Végül, öblítsd le a mosószert langyos folyó víz alatt.

3.   Szárítsd meg a szemüveget puha törlőkendővel vagy törölközővel

Óvatosan nyomd hozzá az anyagot a szemüveghez, de ne dörzsöld. Használj mikroszálas anyagot a polírozáshoz.

A szemüveget mikroszálas kendővel kell megtisztítani

4.   Tisztítsd a száraz szemüveget mikroszálas kendővel

Ne használj nedves törlőkendőt ami texturált és megkarcolhatja a szemüveget, különösen, ha alkoholt is tartalmaz. Bármelyik optikában kapsz egy speciális mikroszálas kendőt. Minden használat előtt óvatosan rázd le róla a port és szennyeződéseket.

5.   Tarts magadnál tisztító sprayt

Természetesen, nem lesz mindig megfelelő mosószer körülötted. Az ilyen esetekben jól jöhet egy speciális tisztító spray. Könnyedén eltávolítja a zsírokat és izzadságot. Hamar elpárolog a szemüveg felületéről és segít a párásodás ellen is.

Tartsd a szemüveget kemény borítású szemüveg tokban

A leggyakoribb hibák a szemüveg tisztításakor:

- Ne hord a fejeden a szemüveget, ha épp nem használod. Ez meglazítja a szárakat és idővel a szemüveg könnyedén leeshet a fejedről. A haj, homlok, smink és hajlakk anyagai is kárt okozhatnak benne.
- Ne felejtsd el a keretet is megtisztítani.
- Ne tartsd a szemüveget tok nélkül a zsebedben, pólódban vagy kabátodban.
- Ne akaszd a szemüveget a pólódba.
- Soha ne tedd le a szemüveget lencsével lefelé.
- Ne tedd ki a szemüveget hirtelen hőmérséklet változásnak.
- Nyáron ne hadd a szemüveget az autóban, főleg ne a műszerfalon.
- Ne használj alkoholt a tisztításhoz. Károsítja a tükröződésgátló vagy vízlepergető réteg felületét.
- Ne használd a nyálad, krémeket vagy balzsamos mosószereket.
- Ne dörzsöld a lencséket az ujjaiddal, zsebkendővel, WC papírral vagy cellulózból készült anyagokkal, mivel ezek felülete durva és megkarcolhatja a szemüveget.
- Ne próbáld meg a körmöddel lekaparni a szemüvegről a szennyeződéseket.

A szemüveg ápolása pénzt takaríthat meg és megóvja a látásodat. Csak 2 percet vesz igénybe, mikroszálas kendőt, sprayt és kemény tokot. Ezeknek köszönhetően évekig használhatod majd. Vigyázz a szemeidre, csak egy pár van belőle.