Görögországban festői látképpel bíró szigetek ezrei találhatók, de közöttük is létezik egy, amelyik ragyogó ékkőként emelkedik ki a tömegből: Santorini. Amennyiben ön reménytelenül romantikus alkat, rajong a tradicionális fehér-kék görög házakért, továbbá a jó borok és finom ételek kedvelője, ebbe a helybe egyszerűen bele fog szeretni. A közel-keleti Isztambul után Go. Explore. See. című sorozatunk második epizódjában a varázslatos sziget lélegzetelállító, vulkanikus fekete homokkal borított tengerpartjaira kalauzoljuk el önt.

 

Az Égei-tengeren található Santorini eredetileg Thera nevű ókori vízalatti vulkán erőteljes kitörésének köszönhetően alakult ki – és az aprócska sziget 15 000 helybéli lakosa még mindig ezen a néven hívja azt.

A népszerűsségi felméréseken rendre az első helyen befutó, és széles körben a legszebb görög szigetként ismert Santorini nem véletlenül vált Görögország legnépszerűbb helyévé. A világ minden részéről érkező utazók, nyaralók és világjárók számára álmaik úticélja. A sziget egyetlen reptere és kicsiny kompkikötője évente több, mint 2 millió embert üdvözöl. Ezért különösen ajánljuk, hogy az utazását előre tervezze meg.

Mikor érdemes ide utaznia?

Mindenképpen szezonon kívül. A turizmus mértékével küszködő sziget vezetése már egy látogatói létszámkorlát bevezetését is megfontolták. A főszezon júniusban kezdődik, és szeptember első feléig tart. Amennyiben nem kedveli a tömegnyomort, időzítse máskorra az utazását. Így amellett, hogy tömegtől mentesen fedezheti fel a szigetet, alacsonyabb árakra is számíthat, és gond nélkül találhat megfelelő szállást. Ellenkező esetben szállását már hetekkel előre érdemes lefoglalnia.

Látnivalók

Viszonylag kis méretű szigetről van szó, amelynek egyik végéből a másikba egy óra alatt eljuthat. Néhány napot rászánva bejárhatja a legizgalmasabb helyeket, majd további pár napnyi hangulatos ejtőzést követően még mindig maradhat ideje arra, hogy komppal átkelve felfedezze a gyönyörű szomszédos szigetek egyikét.

Thira (Fira) a főváros, és egyben a sziget kulturális és kereskedelmi központja. A keskeny, romantikus utcácskákkal, apró szuvenírboltokkal, klasszikus görög házakkal és templomokkal gazdagon ellátott város nem csak a fotósok számára jelenti a Paradicsomot. A meglepően pezsgő éjszakai élet és a bájos légkör Thirát okkal teszi a turisták többségének körében népszerű úticéllá.

go explore see greece santorini eyerimUgyanakkor, a sziget képeslapokról és az utazási prospektusok elejéből ismert helye Oia – a görögországi turizmus mintaképe, és Santorini magasan legszebb része. Igaz, hogy a turisták tömege itt se nagyon kerülhető el, de a hely vörös szikláinak látványa, a háttérben a fehér szélmalmokkal és kék kupolás templomokkal olyan dolog, amely látogatását valóban felejthetetlenné teszi. Jut eszünkbe: mindenképpen tekintse meg a faluból a naplementén! Könnyedén előfordulhat, hogy ez a legszebb, amit valaha lát.

go explore see greece santorini eyerim
A “kitaposott ösvényről letérős” tippünk (és szerintünk összességében a sziget legvonzóbb része) Pürgosz faluja, ami a “második Oia” néven is ismert. De míg Oiai túlzsúfolt utcáink alig tudtunk keresztülvergődni, Pürgoszban csak mi voltunk (és néhány barátságos helybéli lakos). Viszont az időzítés volt az, ami látogatásunkat igazán emlékezetessé tette: nagy szerencsénkre részt vehettünk egy tradicionális ceremónián, amelyet a kis mediterrán faluban minden húsvéthétfőn megtartanak. Ilyenkor este a házak tetején gyertyák ezreit gyújtják meg, így a falu úgy néz ki, mintha lángolna!

Reméljük, hogy a Santoriniről szóló epizódunk hozott némi napfényt önnek az őszi napokba. Go. Explore. See. című videosorozatunk következő részében egy mesés téli tájra tarthat velünk: Szlovákia hófödte hegyeit készülünk együtt felfedezni.